www.boringby.com

R M

Dronning Margrethe den I. boede ofte på 'Boringholm'

på Boring sø - fra 1388-1412.

Boring By og Omegn - igennem tiderne!

 

 Forsiden

  Billeder 

 Links

 Gæstebog

 Om os

  Kontakt

 

 

 Nyheder

  Skolefoto

Dilletant i Boring

Gymnastikfoto 

 Boringholm

 Boring kirkebanke 

 

 

Rask Mølle Ølhandel

ejet af Anna Paula Andersen

Hovedgaden 20, i Rask Mølle.

 

 

Danmarks sidste ølhandler - lukker ikke foreløbig!

 

 

Danmarks sidste ølhandler hedder Anna Paula Andersen, og hun bor i Rask Mølle. Anna A.P. handler udelukkende med øl & sodavand, og hun har ikke tænkt sig at lukke denne sidste specialforretning i branchen foreløbig. Hun føler sig frisk og fuld af kræfter op til 75 års fødselsdagen, i morgen, den 21.10.1973. Anna P. Andersen, Hovedgaden 20, i Rask Mølle, flyder 75 år, i morgen, søndag den 21.10.1973. Anna P. Andersen, overtog Rask Mølle Ølhandel i 1957, efter forældrene: A.P. Andersen & hustru Marie.

 

Øl-Anna

lukker ikke foreløbig!








 

 








 

 

 

Øl-Anna´s

østjyske humor:














 

 

 

Øl-Anna giver politiass. svar på tiltale:
















 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Andersen er indehaver af Danmarks sidste ølhandel, som hun stadig passer og ikke har til hensigt at opgive. Hun er født på Sjælland, men flyttede tidligt med sine forældre til Horsens. De købte købmandsforretning i Flemming, hvor der samtidig var café og en sal, der fungerede som forsamlingshus for sognet. I 1914 solgte Anders Peter Andersen forretningen, ikke helt frivilligt, idet han egentlig ikke havde lyst til at sælge. Liebhaveren truede imidlertid med at bygge en ny købmandsforretning i Flemming lige ved siden af , og to købmandsforretninger i Flemming ville være for meget.

Anna Andersens far købte i stedet forretningen i Rask Mølle, hvor han begyndte almindelig købmandsforretning med datidens petroliumstank placeret uden for huset til stor fornøjelse for ungdommen nytårsaften.

Det var i krigens tid, og da man havde samlet indkøbene hos en enkelt grossist, og denne lukkede sin forretning, blev det så vanskeligt at fremskaffe varer i de strenge rationeringstider, at forretningen begrænsedes til øl og sodavand. A.P. Andersen supplerede indtægterne ved biledlejning og ejendomshandel. Han havde desuden i nogle år et par nordbagger og kørte rundt i oplandet med handelsrejsende.


Ingen biler hjemme.

I 1957 blev Anna Andersen alene med forretningen, hvor der aldrig er sket de store omvæltninger. I telefonbogen står der stadig ”købmand & biludlejning”, - og det bliver ikke lavet om, for Anna Andersen siger: - Jeg fortæller dem der ringer efter biler: ”at, der er desværre ingen hjemme - i øjeblikket”!

Priserne for de ædle varer har undergået visse ændringer. I tyverne kostede en bajer 29 ører, lige til der ved Kanslergade-forliget blev lagt 3 øre skat på. Nu koster bajeren 1,85 kr. og forretningen handler med både Carlsberg, Tuborg, Ceres & Faxe.


Men der er andre tider, hvor de lokale patriotiske borgere ikke kunne drikke andet end Horsens-øl. Men da bryggeriet nedlagde deres depot i Rask Mølle, var det slut med hestebajerne, og de gamle borgere gik i protest over til Carlsberg. Af mineralvand var der oprindelig kun rød og gul sodavand, men nu er udvalget anderledes stort.


Politiet på besøg.

I butikken står stadig det inventar, der blev sat ind i 1914. I den senere tid, har der fra forskellig side være gjort forsøg på at købe det, men det er ikke til salg. På den øverste hylde står gamle ølglas fra faderens tid. Da politibetjent Bruun for nogle år siden var på besøg, ville han gerne vide, om der blev drukket øl i butikken. Det benægtede Anna Andersen, men Bruun pegede på de mange ølglas. - Prøv at tage dem ned, sagde Anna Andersen, så kan De se, hvor støvede de er! Politiassistenten ville derefter gerne have, at navneskiltet udenfor blev ændret, men det så Anna ingen grund til, da hendes forbogstaver var de samme som faderens, blot hedder hun Anna Paula. Skiltet blev dog ændret, og ”købmand & kommissionær” erstattedes af ”ølhandel”.

Ølsalget alene har aldrig været nok til at sikre hverdagen. Anna Andersen har suppleret sine indtægter ved at sy for folk i mange år, børnetøj og kjoler. Hendes første symaskine kostede 42 kr. Nu har hun en elektrisk maskine, som hun stadig kan sy på.

Leddegigten er ellers slem ved hænder og arme; men både de unge mennesker, der kommer i butikken, og chaufførerne er flinke til at hjælpe med kasserne. Det går bedre med benene; men Anna Andersen kunne ikke tænke sig at sidde stille i en stol. Nu tvinger butikken hende til at rejse sig og bruge lemmerne, så den skal ikke lukkes!

Det samme synes sikkert hendes kundekreds, der er meget fast og tæller en del håndværkere mellem sig. En enkelt ny er kommer der også ind imellem.

I hvilepauserne sætter Anna Andersen sig i sin hyggelige, lille stue med gyldenlæders-tapetet på væggene og bornholmeren tikkende.

 

Kilde:Avisartikel i Horsens Folkeblad, 20.10.1973, v. lokalredaktør, Kaj Broby Hansen, Rask Mølle.

 

 

 

Anna Paula Andersen, ølhandler i Rask Mølle. Foto 1960. 

Anna P. Andersen og hendes lille niece Ellen Margrethe - 

fotograferet v. fest i Honum Forsamlingshus, den 17.02.1960. 

 

Ølhandler i Rask Mølle, Anna Paula Andersen, (t.h.); ses ved sølvbryllupsfest i 1960, hos sin bror & svigerinde, Clara & Michael Andersen, Honumskovvej, Rask Mølle. Anna P. Andersen sidder til bords med sin søster Ella´s datter: Ellen Margrethe Jepsen (9 år gl.).

 

Ellen Margrethe Jepsen, var født i juni 1951; (dbt. i Hvirring kirke juli 1951); som datter af Ella Jepsen, f. Andersen, & chauffør Aage Jepsen, Kalhavevej 4, i Rask Mølle.


Anna Paula Andersen, var født den 21.10.1898 i Sandby sogn, Præstø amt; af forældre Anders Peter Andersen, (sen. ølhandler i Rask Mølle), & hustru Johanne Marie Kristine Andersen, f. Nielsen. Kort tid efter Anna Paula´s fødsel i 1898, flyttede forældrene til Horsens. I kirkebogen for Horsens Klosterkirke kan man ved Michael´s fødsel i 1902; Karen´s fødsel i 1905; & Ella´s fødsel i 1906, se, at børnenes forældre, Anders Peter Andersen, & Johanne Marie Kristine står nævnt som restauratør & gæstgiver i Horsens; sen. bliver forældrene ejer af Flemming Købmandshandel & Afholdshotel i en årrække fra ca. 1907-14; forældrene flytter på dette tidspunkt til Rask Mølle; hvor de køber en mindre købmandshandel, på Hovedgaden 20. Det var denne butik, der senere blev til Rask Mølle Ølhandel, og som Anders Peter Andersen & Marie Andersen drev i godt fire årtier fra 1914 til 1957, indtil datteren Anne Paula overtog ølhandelen i 1957.


Kildefoto: Ulla Mahler, Hedensted; (Anna P. Andersen var Ulla´s moster, hun var således ofte på ferie hos Moster Anna i ølhandlen i Rask Mølle).

 

 

 

Edith Højbjerg Andersen, konfirmeret i Hvirring kirke, den 5.04.1936.

 

På billedet ses Anna P. Andersen´s datter, Edith, som konfirmand, den 5.04.1936.


Edith Højbjerg Andersen var født, den 24.04.1922 i Rask Mølle; datter af ugift Anna Paula Andersen i Rask Mølle (23 år gl.). Faddere ved dåben i Hvirring kirke: ejendomsmægler A.P. Andersen´s hustru, Kristine Andersen, Rask Mølle; pige Karen Marie Andersen, Honum skov; ungkarl Fritz Andersen, Flemming; & ungkarl Michael Peter Andersen, Rask Mølle.

 

Edith Højbjerg Andersen blev konfirmeret den 5. april 1936 i Hvirring kirke.


Ved Edith Højbjerg Andersen´s fødsel, den 24.04.1922, i dåbsregisteret, Kirkebogen Hvirring sogn, har præsten skrevet følg. notat: ugift Anna Paula Andersen - opholdt sig 10 måneder før nedkomsten på ”Højbjerggaard”, Kværndrup sogn, Svendborg!


Edith Højbjerg Andersen blev sen. gift med Svend Nielsen i Tørring. Efter vielsen var Edith´s fremtidige navn: Edith Højbjerg Nielsen. Parret bosatte sig i Tørring, hvor de fik børnene Anne & Jørgen; sønnen Jørgen er i dag bankmand. (Edith blev 90 år gl.. hun døde i 2012).

 

Kildefoto: Ulla Mahler, Hedensted. (Edith Højbjerg Nielsen & Ulla var kusiner - på mødrenes side).

 

 

 

Farvel til en specialist – gammel ølhandler lukker!

 

Rask Mølle: - En god øl-historie kan man stadig få af Anna P. Andersen – bedre kendt som Anne A. P. - Rask Mølle, til at le hjerteligt, - men efter et 77 års virksomt liv – er hendes ben begyndt at drille. Derfor lukker hun nu sin butik, og Danmarks sidste ølhandel i Rask Mølle er en saga blot.

Anna Paula Andersen, indehaver af Danmarks sidste ølhandel, (arkivfoto).


Øl-Anna 77 års godt & virksomt liv:



Anna´s far:

Anders P. Andersen:

 

 

 

Butikken

efter 1. Verdenskrig:







 

Anna lukker Rask Mølle ølhandel

i 1975.

Den lille butik på Hovedgaden i Rask Mølle – blev startet i 1914 af Anna Andersens far. I begyndelsen var vareudvalget det normale for en datidig købmandsforretning, men under første verdenskrig blev det indskrænket til øl og sodavand.


Min far var for god af sig, og under Krigen solgte han varer uden at få rationeringsmærker. Derfor kunne han ikke få nye varer hjem, og til sidst havde han kun øl og sodavand tilbage.

 

Stort udvalg


Selv om der efter krigen igen var varer nok købte min far dem ikke hjem.

Til gengæld havde han et stort udvalg i forskellige slags øl og sodavand.

Det fortsatte jeg med, da jeg overtog forretningen i 1957, og har solgt meget, fortæller Anna A.P., mens hun nipper til en lille glas øl.

I de seneste år har omsætningen været faldende. Jeg solgte jo ikke øl med rabat og uden fortjeneste, men det er jo ikke derfor jeg lukker. Jeg kunne nemlig lide at få en snak de mennesker der kom her, men mit helbred slår ikke til.


Jeg havde håbet at blive ved til min 80 års fødselsdag, men nu må det være nok, siger Anna A.P., mens hun ekspederer de sidste øl over disken i den trange lavloftede, men hyggelige butik på Hovedgaden i Rask Mølle. Danmarks sidste ølhandel er lukket!


En trofast kunde gennem mange år, bødkermester Fredeik Frederiksen, Rask Mølle blev også den sidste kunde i Anna A.P.s ølhandel.

 

Kilde: avisartikel i Jyllands Posten, lørdag 8.03.1975, v. Harry E. Nielsen.

 


3 uger senere:


 

Anna Paula Andersen, Rask Mølle,

døde den 20.03.1975.

 

Anna Andersen

Nekrolog:

1975:

Anne Paula Andersen, Rask Mølle.

Anna Paula Andersen, Rask Mølle er død på Brædstrup sygehus, 76 år gl.. Hun stammede fra Ringsted-egnen og var som ung på Uldum Højskole og havde flere pladser, bl.a. på Fyn, indtil hun overtog ølhandelen efter sin fars død. Forretningen var enestående i sin art, her blev kun handlet med øl og sodavand. Anna Paula Andersen drejede først nøglen om for tre uger siden, da helbredet svigtede. Ved siden af forretningen syede hun en årrække for fremmede og var en almindelig kendt og energisk kvinde. Hun efterleves af en datter.

Kilde: Jyllands Posten, den 20.03.1975, nekrolog v. Harry E Nielsen.

 

Anna Paula

Andersen

døde 1975.

Vor kære mor, mormor, svigermor, søster og svigermor

Anna Paula Andersen – Rask Mølle

er død den 20. marts 1975.

på familiens vegne: Edith & Svend Nielsen, Tørring.

Begravelsen foregår ved Hvirring kirke.


Historisk kilde: ølhandler Anna Paula Andersen´s søster: Karen Elisabeth, f. Andersen´s datter: Ulla Mahler, f. Olesen, f. 1945 i Lundum har gemt avisudklip m.m. fra tiden, hvor Anna A.P. ejede Rask Mølle Ølhandel. Tak til Ulla & Bent Mahler fra Hedensted, for udlån af de værdifulde gl. billeder, avisdklip m.m.. (M.v.h. milrid, juni 2013).

 

 

Opdat. 11.10.2013.

Boring 

8763 Rask Mølle

 

Adresseregister »
Søg dit emne i et af de 

105 matrikler. Dette

register indeholder Links

til alle afsnit.

 

Maxiregister »
Personnavne. Alle ejere

af matrikler, ejendomme, huse og gårde er med

i dette register.

 

Oversigtsregister »
Husnumre, skødenumre 

og matrikelnumre, m.m.; 

gårdnavne og husnavne

- er med i dette register.

 

Nyheder »
De nye opdateringer vil være at finde på nyheds-siden!

Har du positiv kildekritik eller en meddelelse om fejl på siden - send en mail til mig!

 

Om os »

Forfatterens idegrundlag, og formål med at lave websiden.

 

Kontakt »  

 

Landsbysamfund » 

 

Priv. bidrag & legater »

 

Gæstebog »

 

 

Rask Mølle 1930 »

Hovedgaden 17, billede af  den gl. købmandsbutik; s.

Brugs; Bager, Pizzaria.

Se side 226, denne side.

 

Rask Mølle Hovedgade»

Hovedgaden 1, fotograf Peder Madsens hus 1895.

Se page 6, 

 

Marie&Ejnar Andersen»

Fest 1958. Gartner Ejnar Andersen, Marie, og datter Kirsten Andersen.

Se page 7,

 

Edith&Vagn Munkholm»

Fest 1958. Mekniker Vagn Munkholm og hustru Edith.

Se page 8,

 

Fotoatelier iRaskMølle»

Fotograf P. Madsens hus på Hovedgaden 1, 1918.

Se page 9,

 

Borgerforening i R.M.»

1895-1995. Rask Mølle Borgerforening. Uddrag fra jubilæumspjece m.m.

Se page 9,

 

DagvognenCa1900»

Billede af den hestetrukne Dagvogn, der kørte mell. Rask Mølle og Nr. Snede.

Se page 34,

 

TørringlokomotivCa1900»

Toget gør holdt i Rask Mølle.

Stationsforstanderen står på stationen s.m. Møllegårdens ejer, Jens Andersen.

Se page 35,

 

RaskMølleKro1895&2011

Billede af "Rask Mølle Kro & Gæstgivergaard" .1895. Hjælp os med navne på Kroejere og forpagtere fra 1892 - til nutid.

Se side 184

 

RaskMølleØlhandel1914»

Ejere fra 1914-57: Anders P. Andersen & hustru Marie.

De ejede tidl. Flemming Kro; bill. af Fl. Kro ses på siden;

Bryllupsfoto af ølhandlerens dtr. Karen; & Karens 4 børn.

Se side 192.

 

Afsnit87_Kalhavevej4»

Chauffør Aage Jepsen & hustru Ella; deres datter

Ellen Margrethe; boede i huset Kalhavevej 4 i R.M.

Se side 193.

 

Honumskovvej1960»

Clara & Michael Andersen´s sølvbryllup; Fritz & Vigga; Anna P. A. & datter Edith;

+ Ellen Margrethe Jepsen.

Se side 194.

 

RaskMølleØlhandel1957»

Anna P. Andersen, ølhandler i Rask Mølle fra 1957-75.

Horsens Folkeblad og J.P.´s avisartikler om Anna A.P.

Se side 195; denne side!